plesk-panel-yandex-disk-otomatik-yedek-aldirma

Centos Plesk Panel Yandex Disk Otomatik Yedek Aldırma Videolu Anlatım

Centos Plesk Panel Yandex Disk Otomatik Yedek Aldırma Videolu Anlatım

Arkadaşlar selamlar bugün sizlerle muhteşem bir konuya değineceğiz. Centos kurulu olan ve plesk panel kurulu olan sunucumuzu yandex hesabımıza nasıl otomatik olarak yedekleriz bunu anlatmaya çalışacağım sizlere.

Uzun uğraşlar sonucu 3-4 gün boyunca uğraştım ve çözdüm sonunda 🙂 Kimisi bu işlemi crona bağlar öyle aldırır yandexe fakat ben cron işlemlerinin sunucunun cpu şişirdiğini gözlemledim ondan dolayı kendim bir mantık ürettim ve şahane oldu.

Şimdi öncelikle bu mantığa gelmeden önce yandex istemcisini sunucumuza nasıl bağlarız o konudaki hazırladığım videoyu paylaşayım.

Şimdi videodan anlamadık diyen arkadaşlar için ise yazılı olarak paylaşayım.İlk önce plesk panelimizden yada ssh üzerinden sunucumuzun saatini kesinlikle ayarlayın aksi takdirde yedek alınırken sorun oluşuyor.

Tarihi ayarladıktan sonra ise ssh bağlantısını yapıyoruz ve sırası ile aşağıdaki komutları uyguluyoruz.

nano /etc/yum.repos.d/yandex.repo

Yukarıdaki dosyayı açtıktan sonra içerisine

[yandex]
name=Yandexfailover
method=priority
baseurl=http://repo.yandex.ru/yandex-disk/rpm/stable/$basearch/enabled=1
metadata_expire=1d
gpgcheck=1gpgkey=http://repo.yandex.ru/yandex-disk/YANDEX-DISK-KEY.GPG

Yukarıdaki komutları yapıştırıp kayıt ediyoruz.Sonrasında ise aşağıdaki keyi çağırıyoruz bu key yandex repo için gerekli bir keydir.Rpm komutu ile sunucumuza dahil ediyoruz.

rpm --import http://repo.yandex.ru/yandex-disk/YANDEX-DISK-KEY.GPG

Keyimizide dahil ettikten sonra sıra geldi yandex disk kurulumuna aşağıdaki komutu uyguluyoruz.

yum install yandex-disk  

Burada kurulum esnasında size iki tane soru soracak birinci soru proxy server kullanmak istiyor musunuz diyecek proxy server kullanmak isteyen yani yedekleme aşamasında proxy kullanmak isteyen “y” ye basabilir ama ben proxy kullanmaktan yana değilim çünkü bizim yöntemimizde proxy falan gere kalmayacak o yüzden “n” ye basın devam edin..

İkinci soru ise yandex bir klasör oluşturacak bu klasörün ismi yandex.disk olacak eğer bu klasörü değiştirmek istemiyorsanız direkt entere basın diyecek direkt entere basıyoruz ve kurulumuz bitiyor.

Yandex kurulumunu bitirdik peki biz yedekleri hangi yandex hesabına alacağız ? bunu nereden ayarlayacağız sıra geldi bu kısıma bunun içinde aşağıdaki komutu uyguluyoruz.

yandex-disk setup

dedikten sonra bizden yandex e-posta adresimizi ve şifremizi isteyecek sonrasında ise yandex servisi başlangıçta çalışşsın mı diye soracak evet diyin yani “y” diyin bu başlangıçta çalıştırma demek sunucu açıldığı an yedeklesin demek değildir. Yalnızca yandex servisi çalışsın demektir bu kısımı karıştırmayın “y” diyin devam edin.

Ve bu kısımıda bitirdik. Şimdi sıra geldi benim mantığa.

Şimdi normalde plesk panelde araçlar ve ayarlar > yedekleme yöneticisi kısmından yedek aldığımızda nereye alıyor yani varsayılan klasör neresi ? Pleskin varsayılan yedek klasörü aşağıdaki yoldur.

Şimdi biz yandexi kurduk yandex otomatik olarak /root/Yandex.Disk diye bi klasör oluşturdu zaten şimdi biz pleskin bu varsayılan yolunu yandex.disk olarak değiştirirsek ne olur ? plesk otomatik yandex klasörüne yedeği alır e bizim yandex hesabımızda 30-40 saniye içinde senkronize edecektir zaten yani direkt olarak yandex hesabımıza yedeklemiş olduk.

Pleskin varsayılan yedek klasörünü değiştirmek için aşağıdaki linke gidiniz.

https://yavuz-selim.com/blog/plesk-panel-varsayilan-yedek-klasorunu-degistirme/

Böylelikle ne crontab gerek kaldı ne başka yöntemlere gerek kaldı bu mantık ile ayarlarsanız sunucunuz hiç kasmadan oto yedek aldığını göreceksiniz.

Yandex servis komutları

<?php

yandex-disk start başlatır 
yandex-disk status durum
yandex-disk stop durdurur

Bence çok faydalı bir konu oldu umarım yorumlarınızı eskik etmezsiniz herkese iyi akşamlar dilerim sağlıcakla kalın 🙂

Not : Mesala sunucunuzda 2 yedek tutuyorsunuz diyelimki ayın 25 ve 26 sının yedeği var ayın 27 si olduğunda otomatik olarak ayın 25 inde alınan yedek silinecek fakat yandex disk tarafında siliniyor ama çöp kutusunda kalıyor bundan dolayı yandex diskte çöp kutunuzu ara ara kontrol etmenizi öneriyorum 🙂

Sonraki konuda görüşmek üzere
Kanalıma abone olmayı unutmayın 🙂..

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir