php-ile-resim-optimizasyonu-yapmak

Php İle Resim Optimizasyonu Yapmak

Php İle Resim Optimizasyonu Yapmak

Arkadaşlar selamlar bugün sizlere php ile resim optimizasyon işlemi nasıl yapılır farklı bir yöntemini göstermeye çalışacağım.

Biliyorsunuz pagespeed ve gtmetrix gibi site hız testi olsun optimize testi olsun bu tarz testlerin gerçekleştiği en büyük siteler.Google pagespeed neyaparsak yapalım illaki bir kusur buluyor google recaptcha api js dosyasını bile çekiyosun kendini optimize edilmemiş görüyor dingil 🙂 Sinir bozucu durum her neyse gelelim optimize işlemine.

WordPress te resim optimize js css falan optimize eklentilerle çok basit hale geliyor ama php de bunu yapmak biraz sıkıntı olabiliyor çünkü kodları siz yazıyorsunuz bas çalıştır bi işlem değil 🙂

Gelelim işlemimize resmush tarafından yayılan bir api var bu apiyi kullanarak resimlerimizi anında sıkıştırabiliyoruz ve bize bir json değeri döndürüyor. Resimin optimize edilmiş halini link olarak bize sunuyor.

Örnek Kullanım

<?php

<?php  
define('API_URL', 'http://api.resmush.it/ws.php?img=');  
$s = 'http://www.kendisiteniz.xxx/image.jpg'; // Yüklenecek resim dosyası denemek için imgyukle adresinden bir resim yükleyip urli kendiniz gönderebilirsiniz  
$o = json_decode(file_get_contents(API_URL . $s));  
if(isset($o->error)){   
die('Dönen Hata: ' . $o->error_long);  
}  
echo $o->dest; //Optimize edilmiş resim dosyasına ait URL

?>

Burada $s değişkenine aktardığımız sabit bir kısım var.Siz nasıl kullanacaksınız ona değineyim biraz mesala konu açarken napıyorsunuz konu_resim diye bi kolonumuz var buraya resmin adını yada resmin yoluyla birlikte adını yazdırıyorsunuz.

Bu apiyi projenize dahil ederken örneğin konu açma işleminde konu açarken eğer konu sorunsuz olarak açılırsa lastInsertId ile son açılan konunun id sini alıp son açılan konuyu bu id ye göre bulup konu_resim kolonunu çekersiniz daha sonra çektiğiniz kolon resimini $s = değişkenine aktarırsınız mis anında yüklenen resim otomatik optimize olur 🙂 tabi size url olarak döndürdüğü için dönen urli yüklenen resim ile yer değiştirmeniz lazım yani dönen urldeki resmi sunucunuza çekmeniz lazım.

Eğer resim jpeg formatında olursa API_URL sonuna &qlty= parametresini eklemeniz gerekiyor. Ve değer olarak 90 altında bir değer girmeniz gerekiyor.

Sonraki konuda görüşmek üzere
Kanalıma abone olmayı unutmayın 🙂..

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir