wordpress-hakkinda-onemli-bilgiler

WordPress Hakkında Önemli Bilgiler

WordPress Hakkında Önemli Bilgiler

Herkese çok çok selamlar, bugün sizlerle birlikte wordpress hakkında önemli bilgilerin olduğu bir konuyu işleyeceğiz. Bu konumuzda peki neler olacak onlardan bahsedelim aslında temel olarak tema seçimi nasıl olmalıdır, kullanmamız gereken eklentiler nelerdir ve ufak tefekte olsa güvenlik için almamız gereken önlemler nelerdir bunları anlatacağım. Tabii ki kendimce anlatacağım yani bu yazıda anlattıklarım tamamen bencesi 🙂 Hadi başlayalım wordpress hakkında önemli bilgilere…

wordpress-hakkinda-onemli-bilgiler

İçindekiler:

WordPress Tema Seçimi

Evet bir web sitesi yapmaya karar verdiniz gerek kendinize özel gerekse müşteriniz için ve alt yapısını da wordpress seçtiniz evet geldik şimdi en kritik bölüme tema seçimi. Neden tema seçimine kritik dedim çünkü her şeyin başı buradan başlıyor.

Tema seçiminin önemi:

İyi bir tema seçmek bana göre o temanın kolayca şekillenebilmesi için sağlam editörleri desteklemesi ve tabii ki aynı zamanda sade ve şık olarak fazlalıklardan arındırılmış olması ya da arındırılabilir olması gerekir. Tabii ki hepimizin sevdiği seo ve pagespeed skorlarına gelmedim bir tema seçmeden önce o temanın demo linkinin SEO araçları üzerinde testlerinin yapılıp skorlarının kontrol edilmesi gerek bence.

Not : unutmayalım ama o demo linklere hızlandırıcı eklentiler kuruyorlar ve siz o eklentileri farketmediğiniz için hızlı gibi geliyor ve kendinize aldığınızda puanlar hiçte öyle çıkmıyor o eklentilere dikkat ederek temaları analiz ediniz lütfen 🙂

wordpress-tema-secimi-nasil-yapilmalidir

Tema seçerken en başta da söylediğim gibi şekillendirmeler ve temayı düzenlemeniz için editörler ( elemantor, wp bakery vs ) gibi desteklemesi temanızı istediğiniz şekle getirmenizi sağlıyor bu sayede sizde kalabalık bir temadan sade ve şık temayı kolaylıkla elde ederek yine pagespeed skorlarını yükseltebiliyorsunuz. Genel olarak toplayacak olursam rahatça yönetilebilir tema seçmeniz her zaman önemlidir 🙂

WordPress Kullanılması Gereken Eklentiler

Evet geldik önemli konulardan olan eklentilere. Eklentiler wordpress sisteminin olmazsa olmazıdır fakat dikkatli olmakta çok fayda var çünkü eklentilerin hepsini wordpress geliştiricileri değil dışarıdan yazılımcılar da yapıyor ve herhangi bir güvenlik zafiyeti web sitenizi alt üst edebilir. Bunun için güvenilir olan indirme sayılarına falan takılmadan yorumlarına desteğine ve ya ücretli eklentiyse sürekli güncellemelerine vs dikkat etmeniz oldukça önemlidir.

Şimdi gelelim önerim olan eklentilere 🙂

– Rank math seo

SEO eklentileri arasında bana göre en iyisi olan rank math free sürümünde bile mükemmel özellikleri bizlere sunuyor. İçerisinde bulunan içerikleri seo uyumlu puanlama sistemi yazılarımızı daha düzenli ve seo uyumlu yazmamıza olanak tanıyor. Bu sayede web sitemizin daha değerli içeriklere sahip olmasını sağlıyor.

– Yoast SEO

Bu eklenti ise tıpkı rankt math gibi SEO eklentisidir. Fakat free sürümünde sunmuş olduğu özellikler büyük siteler için yetersiz gelecektir. Yani rank ile yoast arasında kalırsanız benim tercihim rank math eklentisinden yanadır 🙂

– Duplicate Page

Yazılarınızı ve sayfalarınız için önceden yaptığınız bir şablon var ise ve bu şablonları her konu veya her sayfa oluşturmanızda baştan yapmak istemiyorsanız bu eklenti tam da size göre. Sayfa, yazı ve ya temada olan tüm bölümleri ( projeler hizmetler vs ) gibi tüm kısımlarda çalışan klonlama eklentisi oldukça işinizi kolaylaştıracaktır.

– Really Simple SSL

Bazı durumlarda ya da bazı sunucularda web siteniz SSL yani HTTPS olarak gelse bile resimleriniz ya da tema dosyalarınız HTTP olarak çağırılabilir böyle bir hata ile karşılaşırsanız bu eklenti yardımınıza koşuyor ve bunu kurduğunuz anda tüm linkleriniz HTTPS üzerinden çağırılmış oluyor bu da haliyle seo araçlarında puanlarınıza olumlu olarak etki sağlıyor. ( her zaman kullanmak zorunda değilsiniz bu söylediğim problemi yaşarsanız kullanabilirsiniz )

– WP Rocket

İşte karşınızda adam gibi adam olan eklenti. O bir kurtarıcı o bir kahraman o sadece bir eklenti değil sizi patronunuza karşı küçük düşmenizi engelleyen muhteşem bir eklenti 🙂 Ayarlarınızı düzgün bir biçimde yaptığınız takdirde enfes sonuçlar veren muhteşem ötesi SEO ve Hız eklentisidir. Kendi sitemden bir kaç görsel ekliyorum sonuçlardan ek olarak bu eklentinin ayarlarını sonraki konumda paylaşacağım kendi ayar dosyamı da sizlerle paylaşacağım.

websitem-yeni-arayuzu-hakkinda
websitem-yeni-arayuzu-hakkinda-3

– Contact Form 7 Eklentisi

Form eklentileri wordpress sitelerimizin olmazsa olmazlarındandır. Gerek iletişim formu olsun gerek teklif al formları olsun her yerde form kullanırız. Contact Form 7 eklentisi bu eklentilerin en başında gelmektedir. Benim de önerim bundan yana fakat bana kalırsa hiç bir form eklentisinde UPLOAD özelliği kullanılmamalıdır wordpress konusunda. Çünkü çok büyük zafiyetlere yol açabiliyor örnek veriyorum bir CV sayfanız var ve CV yi pdf olarak yükleyebildiklerini farz edelim. Eğer sunucu tarafında ve bu pdf nin kontrol tarafında oldukça yeterli bir güvenlik kontrolü yoksa içeriye SHELL yükleyebilirler. Bence wordpress tarzı sitelerde form eklentileri kullanırken upload kısmını kullanmamakta fayda var tabii ki kendi fikrim tamamen 🙂 Ama dediğim gibi kontrollerini düzgün bir biçimde yaparsanız ve sunucu tarafı da sizin elinizdeyse sunucuda da güvenliğinize güveniyorsanız problem olmayacaktır.

– Add Anchor Links

WordPress konusuna SEO ve Hız dan başlayarak girdiysek yazı içinde gezinmek için linklemeler ve yazı içinde istediğimiz bölüme hızlıca ulaşmamızı sağlamakta SEO için önemli bir kriterdir. Yazılarımızda “içindekiler” bölümü yaparak istediğimiz başlığa hızlı bir biçimde geçebilmemiz o sitenin ziyaretçilerine değer verdiğiniz ve bilgiye hızlıca ulaşıp işlerini kolaylaştırdığının kanıtıdır. Bunu da google sever haliyle. Her neyse bu eklenti tam da bu işi yapıyor “TÜM H1,H2,H3,H4,H5,H6″ olarak ayarladığımız başlıklara otomatik olarak id= atamaktadır örnek : <h4 id=”wordpress-onemli-bilgiler”></h4> gibi otomatik atamaktadır bize kalan tek şey içindekiler kısmını hazırlayıp linklere #wordpress-onemli-bilgiler şeklinde tanımlamaktır. Bu sayede daha düzenli yazılarımız olacak 🙂

SEO Uyumlu İçerik Oluşturma

Aklıma gelen eklentiler bu kadar şuan, öyle slider eklentilerini falan eklemedim tabii ki gerekli olanları ekledim bana göre 🙂 sizlerin de önerdiği eklentiler var ise konu altına yorum yazabilirsiniz. Birbirimize bu sayede yardımcı olmuş oluruz. Hadi gelin wordpress hakkında önemli bilgiler arasında yer alan güvenlik konusuna geçelim.

WordPress Güvenliği

Evet geldik en cafcaflı ve sürekli kontrol etmemiz gereken güvenlik kısmına. Bizi resmen illallah ettiren kısımdayız. WordPress güvenliği konusunda işte güvenli değil ya da güvenliği zayıf gibi konuşmalar illaki duymuşsunuzdur. Güvenlik konusuda wordpress hakkında önemli bilgiler arasındadır. Şimdi burada şöyle bir örnek vereyim.

Kendi yazılımımızı yazdık diyelim ki dünyanın en güvenli yazılımını yazdık ve sunucumuza kurduk ama sunucu bilgimiz 0 ve sunucu güvenliğimiz 0 , o zaman o yazdığımız yazılımın güvenliği hiç bir işe yaramıyor. Düşünsenize adam public_html içinde dolanıyor ama siz yazılımımız güvenli diyorsunuz dosyaları sildiği anda ortada yazılım kalmayacak halbuki 🙂

Burada şunu demek istiyorum ister özel yazılım olsun ister wordpress olsun güvenliğini sürekli güncel olarak kontrol etmedikten sonra her türlü zafiyet oluşur. Mesela wordpress sisteminin kendi çekirdeğinde güvenlik açığı yok ama siz gidip crackli bir eklenti kurduğunuz anda aslında virüsü içeri siz sokmuş oluyorsunuz. Bu wordpress sisteminin suçu değil tamamen sizin dikkatsizliğiniz olmuş oluyor. Yani güvenlik konusunda sistemler değil o sistemleri oluşturan bizler dikkatli olmalıyız. İster özel yazılım ister wordpress kullanın inanın bu hiç fark etmez.

Güvenlik için bir kaç önerim

  • Wp admin yolunu değiştirin ( wp hide login eklentisi bu işi çok pratik şekilde yapıyor )
  • Admin giriş denemelerinde ip engelleme ya da kısıtlayıcılardan faydalanın
  • Uploads klasörlerine direkt olarak erişimi kapatın ( htaccess dosyanızın sonuna Options -Indexes ekleyin )
  • Uploads klasörlerinin linkteki görünümünü değiştirin ( mesela uploads/ yerine media/ vb – eklentiler ile)
  • Tema klasörünün linkteki yolunu değiştirin ( yine eklentiler ile )
  • Cloudflare kullanın ve domain adresine ping atılsa bile ana ip değil cloudflare ip adresinin çıkmasını sağlayın.

Tabii ki bu önerilerimin dışında yapılacak olanlarda vardır bunlar ilk aklıma gelenler.. Bunlar bile fazlasıyla önemli rol oynamaktadır. Herkesin bildiği üzere net ortamında güvenli bir alan yoktur sadece saldırgan kişilerin işlerini zorlaştırmak ve olabildiğince uzaklaştırmak vardır. Bundan dolayı biz güvenlik önlemlerimizi gerek kendimiz gerekse müşterilerimiz için asla es geçmemeliyiz.

Evet wordpress hakkında önemli bilgiler yazımızın sonuna gelirken umarım bu paylaşımımda anlattıklarım işinize yarar ya da size farklı ışıklar yakar ve umarım faydalı olur 🙂

WordPress hizmetlerim hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Sonraki konuda görüşmek üzere
Kanalıma abone olmayı unutmayın 🙂..

Similar Posts

6 Comments

  1. WordPress’e yeni giriş yapanlar için dikkat etmesi gereken konuları çok güzel açıklayıcı bir şekilde anlamışsınız. Emeğinize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir